woensdag 21 september 2016

TYPOLOGIEMODEL Starreveld

Typologie Starreveld

TYPOLOGIEMODEL

De indeling van een organisatie wordt op basis van twee criteria door Starreveld beschreven. Er is sprake van een groepsgewijze indeling op basis van het indelingscriterium en het volgorde criterium.
A. Indelingscriterium (soortcriterium) – naar aard van de bedrijfsactiviteiten wordt een bedrijf ingedeeld in één van de grondtypen.
B. Volgorde criterium – de afnemende mogelijkheid om de controle op de volledigheid van de opbrengstverantwoording te baseren op het rationeel verband tussen opgeofferde en verkregen zaken (geld-/ goederenbeweging).
De nadruk op de interne controlemaatregelen op de volledigheid van de opbrengstenverantwoording is gelegen in het feit dat binnen de waardekringloop in de verkopen veelal een waardesprong gerealiseerd wordt.
In het algemeen geldt de volgende regel: hoe zwakker het rationeel verband tussen opgeofferde en verkregen waarden hoe moeilijker die bedrijfstypen naar hun aard de volledigheid van de opbrengstenverantwoording kunnen waarborgen en hoe meer aanvullende controlemaatregelen genomen dienen te worden. De meest sterke typologie is doorgangs een handelsonderneming en als zwakker kun je dienstverlening typeren.

Typologie Starreveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten