vrijdag 13 oktober 2017

Proefexamen VCA



Gevaarlijke stoffen

Deze lesstof tref je aan in de samenvatting VOL VCA.

Er zijn op het werk mogelijk veel gevaarlijke stoffen. Denk aan asbest in het de jaren 80 en 90. Chemische stoffen, zoals acetyleen bij het lassen of pesticiden (landbouwgif). Binnen VCA moet er rekening gehouden met de volgende gevaren:
1.       Vergiftigingsgevaar
2.       Verstikkingsgevaar
3.       Bijtend en corrosiegevaar
4.       Brand- en explosiegevaar

Vergiftigingsgevaar

Vergiftiging is bijna met alle stoffen mogelijk. Ook water is giftig in te grote hoeveelheden (watervergiftiging). Iets is giftig indien een bepaalde hoeveelheid het lichaam verstoord.

Hoe komt gif ons lichaam in?
Mond: eten en drinken tijdens werkzaamheden of je handen niet wassen.
Huid: Denk aan terpentine of benzine die via de huid binnen komt.
Neus: Dampen en gassen of stofdeeltjes. Gevaar is er bij gassen die je niet kunt ruiken.
Direct in de bloedbaan: door wondjes kunnen chemicaliƫn of bacteriƫn direct binnen dringen. Of door bijvoorbeeld op een spijker te trappen (tentanus).

Acute vergiftiging
Er ontstaan vrijwel direct ernstige klachten door vaak op korte tijd een hoge dosis vergif te ontvangen. Zoek direct medische hulp

Chronische vergiftiging
Vaak door jarenlange blootstelling aan kleinere hoeveelheden gif. De gif is doordrongen in het hele lichaam waardoor medische behandeling moeilijk is. Chronisch is blijvend! Voorbeeld is het Organisch Psycho Syndroom (OPS) bij schilders. Dit is een concentratie stoornis in het geheugen door blootstelling aan oplossingsmiddelen.

Grenswaarden
De overheid bepaalt de grenswaarden (vroeger MAC waarden). Dit is de maximale grens van giftige stoffen/dampen waaraan je blootgesteld mag worden. De grens is bepaald voor een volwassen man. Er mag bij het werken met deze grenzen geen schade aan de gezondheid ontstaan. Mensen die werken met gevaarlijke stoffen worden jaarlijks medisch onderzocht. De concentratie (grenswaarden) worden uitgedrukt in: Parts per million (PPM) of milligram per kubieke meter (mg/m3).

Tijd gewogen gemiddelde (TGG 8 uur)
Deze waarde wordt het meest gebruikt en is de concentratie gevaarlijke stof die je in 8 uur tot je mag nemen. Dit is op basis van een 40-urige werkweek en na 8 uur blootstelling 16 uur rust!

Tijd gewogen gemiddelde (TGG 15 minuten)
De TTG 15 minuten is voor bepaalde stoffen vastgesteld omdat er dan gewerkt mag worden over slechts 15 minuten in een bepaalde concentratie.

Voorbeeld
Ethanol heeft een waarde van 260 mg/m3 bij een TTG 8 uur.
Ethanol heeft een waarde van 1.900 mh/m3 bij een TTG 15 minuten.


Maak ook gratis het proefexamen VCA